Breu història del vídeo

2018-11-27

La història de el vídeo, està molt unida a l'començament de la televisió. La programació en TV dels anys 50 i 60 era tota en directe. Gràcies a la gravació dels programes televisius es va poder organitzar i planificar molt millor, produint així d'una manera més efectiva tot el contingut televisiu. En la seva etimologia la paraula vídeo prové de el llatí i el seu significat és "veure". El terme vídeo s'utilitza usualment sense cap precisió.

Es generalitza i es barregen altres termes tecnològics audiovisuals com ara "Cinema". El cinema està basat principi de seqüències fotogràfiques i la seva realització és molt costosa. No té res a veure amb el vídeo que compta amb mitjans més econòmics i tant la producció com la realització tenen recursos més limitats. El vídeo en si disposa d'una tecnologia molt avançada que amb el temps ha evolucionat de manera exponencial.

La televisió s'ha instaurat en gairebé totes les cases de l'món occidental amb l'objectiu d'entretenir o informar. 

L'evolució de el vídeo és recent. En uns 60 anys la tecnologia ha evolucionat molt. Es va començar gravant en cintes magnètiques de totes les formes i mides possibles i s'ha acabat emmagatzemat la informació de la imatge i el so en targetes de memòria SD així com servidors digitals que guarden la informació (Núvol). La creació de vídeos avui dia és una disciplina estudiada en totes les universitats de l'món i s'ha convertit en un sector que mou milions d'euros en la societat tant occidental com oriental.

L'evolució de l'vídeo està anant a passos de gegant. Abans s'havien d'utilitzar molts recursos per poder produir un vídeo qualsevol: càmeres immenses, llum, cablejat, so, VTRs, equips informàtics realment costosos, etc. En canvi, ara, amb un simple ordinador i una càmera pots fer qualsevol tipus de vídeo d'una manera menys costosa i trigant menys temps. Això sí, la creativitat no forma part de la tecnologia de moment i si no hi ha idees de dur a terme les eines tecnològiques no són suficients per al desenvolupament d'una peça audiovisual. En aquests 60 anys han sorgit diferents temàtiques per produir tota les demandes referents al vídeo.

Hi ha diferents categories per expressar els tipus de vídeo existents en la nostra societat. Resumint per no avorrir: vídeo ficció (sèries de tv), vídeos corporatius o promocionals, notícies, reportatges (no documentals doncs són de cinema, no confondre), vídeos infantils, vídeo art, programes de TV, Realitys Shows, etc.

Hi ha una infinitat de vídeos categoritzats en diferents temàtiques per als espectadors televisius. La creació de nous continguts fa possible que sorgeixin noves maneres d'entendre la televisió i amb l'avanç de la tecnologia: drones, vídeos en 360 graus, realitat virtual, s'obre un món nou de possibilitats per al sector vídeo gràfic.